Loading...
Featured Projects 2019-03-02T05:48:25+00:00

Project Description

Do You Have A Construction Project We Can Help With?

Get a free estimate

Feature Project:

 Pemberton Kitchen Renovation

Vision

This lovely home is centrally located in a great neighborhood with stunning views that overlook the entire valley. The home itself is well built and features real hardwood floors throughout. The home came with a really nice layout, but because of the way the kitchen and dining room were designed, it made the kitchen and dining room space feel small. The poor kitchen cabinet layout also made it difficult for two people or more to be working in the kitchen without bumping into each other.

Design 

When I first met with our client, we sat down and discussed her vision for her kitchen. The plan was to create a new space better suited for entertaining her guests, providing additional storage space for her kitchen items, and to take advantage of one of the greatest assets of the home-The amazing view. At our first meeting we discussed a few potential design options, as well as some products that would look great, fit the budget, and meet the desired outcomes. After our first meeting, I set out to design a new kitchen space based on our conversation, and as I was doing that our client met with Sandra Pokorny from The Edit in Kamloops. Sandra is an accomplished interior designer who did a great job helping our client with planning the kitchen lighting, choosing paint colours, selecting the perfect quartz countertops and tile for the kitchen, and finding the right handles to compliment the kitchen cabinets. Sandra also did a great job staging the living and dining room to create a good flow between the existing spaces and the new kitchen.

Key Challenges 

The biggest challenge was increasing cabinet space without losing counterspace, or seating space in the kitchen area as just adding more pantry space would decrease countertop space, or increasing the cabinet footprint would not leave enough space to be able to keep the kitchen table and chairs. In the end, it was decided to eliminate the peninsula and replace it with a 7′ island with enough seating to replace the kitchen table. The kitchen cabinets were extended down the length of the back wall with a built in wall oven and built in microwave. A separate induction cooktop was also planned into the design to help create a more seamless, open space. Lastly, the wall between the kitchen and the dining room was removed to give more space for the kitchen island, and to provide a more panoramic view of the valley by creating a visual sightline through the living room windows in addition to the existing patio doors in the kitchen.

Before Pictures

The Results 

Project Details

Hawthorne Kitchen Renovation

PROJECT TYPE

Residential

CONTRACTOR

SageStone Construction

Feature Project:

Hawthorne Kitchen Renovation

Vision

The new owners purchased this property, based on it’s central location and the fact that the house was large enough to host large family & friend gatherings. The home had enough extra rooms to house overnight guests. Their vision was to renovate this home so they had a new space that was not only practical and functional in design, but was also aesthetically pleasing, warm, and inviting so that their guests could come, relax, and feel right at home.

Design 

Originally built in 1968, the house was built to accomodate a growing family, and as such, it was designed with large family rooms, 3 bathrooms, and 5 decent sized bedrooms. The house also came with an in-ground outdoor swimming pool to cool off on hot sunny days. The one thing this house did not have, was a large enough kitchen to have enough space to be able to properly entertain guests.

Key Challenges 

The biggest challenge was dealing with the very small kitchen footprint of 64 square feet. The existing kitchen was laid out in a way that you could not open the oven door or dishwasher door while the opposite cabinet doors were open. Without building an addition on the back of the house, the kitchen had to be redesigned to maximize the existing 64 square feet. The walls between the living room & dining room were removed and a central island was built with a downdraft Jenn-Air range to increase the usable cabinet space and increase the overall countertop area. Lower cabinet drawers and pull outs were installed to maximize the usable storage space.

Before Pictures

The Results 

Project Details

Hawthorne Kitchen Renovation

PROJECT TYPE

Residential

CONTRACTOR

SageStone Construction

Feature Project:

 Highland Park Kitchen Renovation

Vision

Our client purchased this starter home with the vision to renovate the main floor space to serve as a place to call home, while simultaneously building a rental suite in the basement to serve as a mortgage helper. It was a really good plan for her to move away from renting apartments or basement suites into owning her own home. With some careful planning, some hard work, and some great choices on building materials, colours, styles, & finishes, she now owns a place that she is proud to call home.

Design 

This home started out as a basic 1-story, 3 bedroom house with an unfinished basement, and a whole lot of potential. The original kitchen had a typical U-shaped layout, but felt very small and enclosed because of the cabinet peninsula with overhead hanging upper cabinets. The base cabinets lacked functionality due to poor design and the existing placement of the kitchen appliances.

Key Challenges 

The key challenges in this renovation project was redesigning the space so that it opened up the kitchen so that it no longer felt confined, while maximizing available cabinet space and utility on the lower cabinets. This meant that some of the kitchen appliances would need to be relocated to make the most effective use of the base cabinets for storage. The simple solution to opening the space up was to eliminate the peninsula and hanging upper cabinets between dining area and the kitchen, and to remove the existing wall between the living room and the kitchen; however, eliminating these items also meant that there would be potential for a substantial loss in cabinet storage space. By extending the remaining wall cabinets to the ceiling and building a new island with a built-in oven/range unit, it created the necessary space to get the most storage space. The end result was a new kitchen with both more usable cabinet space and more counter space to work on.

Before Pictures

The Results 

Project Details

Highland Park Kitchen Renovation

PROJECT TYPE

Residential

CONTRACTOR

SageStone Construction

Get A Free Estimate Today

Have a question or idea you would like to discuss? Give us a call, email us or fill out the contact form below.

FIRST NAME *
LAST NAME *
EMAIL ADDRESS *
PHONE NUMBER

SUBJECT

HOW CAN WE HELP?